Zo vaak hoor ik in workshops en lessen dat cursisten hun werk lelijk vinden. Of niet mooi genoeg. Tja, mooi, wat is nu mooi? Is dat niet afhankelijk van je smaak? De ene houdt van de kleur rood, de ander van bruin. Je vriend of vriendin vindt een strak jurkje mooi en jij een losse […]

Wat is mooi?

Zo vaak hoor ik in workshops en lessen dat cursisten hun werk lelijk vinden. Of niet mooi genoeg. Tja, mooi, wat is nu mooi? Is dat niet afhankelijk van je smaak? De ene houdt van de kleur rood, de ander van bruin. Je vriend of vriendin vindt een strak jurkje mooi en jij een losse broek. Janine houdt van een abstract schilderij en jij houdt van heel realistisch. En daar zit nog van alles tussen in. Het is niet als vaste definitie te brengen! Schoonheid en de term mooi zijn relatief. Wat jij mooi vindt is voor een ander misschien wel lelijk! Ik wil je dus uitdagen om met andere ogen naar mooi en schoonheid te gaan kijken.

Stel jezelf de vraag: wat is mooi voor jou? En is dat misschien nog flexibel, aanpasbaar? En ligt jouw standaard van mooi misschien ook aan wie dat gemaakt heeft of wie het draagt? Is jouw standaard van mooi misschien wel beïnvloedt door de media en de wereld waarin je leeft? En hoe streng ben je hierin voor jezelf? Vind jij iets wat je zelf gemaakt hebt ook weleens mooi? Of heb je daar altijd iets op aan te merken?

Ook kleur is subjectief. Je zus vindt dit groen terwijl jij het hebt over blauw. Wat je ziet is ook subjectief…. Misschien ziet iemand wel monsters in jouw schilderij terwijl je gewoon de zee hebt geschilderd. Mensen die dingen uiten over jouw werk doen altijd net alsof zij het goed zien en weten. Alsof wat zij zien klopt. Maar het is subjectief en heel veel is gelinkt aan wat we meegemaakt hebben, wat we geleerd hebben en wat naar ons is gecommuniceerd door beelden en films.

Het is goed om je dit te realiseren. Iedereen heeft zijn of haar eigen kijk op elk beeld dat we zien .Jij geeft vanuit jouw achtergrond een interpretatie van wat je ziet. We vullen heel gauw in. Wees nieuwsgierig naar wat iemand zegt. Wat zeg je echt en wat bedoel je daarmee? En ook naar jezelf: wat maakt dat ik dit lelijk vind en dat mooi? Wat maakt dat ik zoiets van een kind altijd prachtig zou vinden en van mezelf niet? Wanneer is het goed genoeg? Zet je oordeel even uit en kijk naar jouw eigen schilderij of werk en dat van anderen op een vriendelijke accepterende manier zonder het te veroordelen. Het mag er zijn. Wees nieuwsgierig. Wat doet het met mij, wat zie ik? Neem regelmatig even afstand van je werk om dit proces door te nemen. Kijk er met nieuwsgierigheid naar zonder het te veroordelen. Vriendelijk. Zo zul je het beste uit jezelf naar boven kunnen halen en ben jij in staat om voorbij te gaan aan alle associaties. Je zult ook gemakkelijker de commentaren van mensen om je heen neer kunnen leggen. En je weet je werk te plaatsen naar jouw niveau. Als jij stinkend je best hebt gedaan, dan is het gewoon mooi! En vergeet niet: jij bent meestal de grootste criticus van jezelf! Als die criticus niet behulpzaam is in je proces, in je avontuur, vertel haar/hem dan om naar achteren te gaan en stil te zijn, omdat hij of zij je niet helptJ . Ga dan kijken naar je schilderij of creatie op de manier zoals hierboven beschreven. Nieuwsgierig, onderzoekend, vriendelijk en bemoedigend. Het zal je helpen om echt een avontuur met het maken van dingen te beleven en mooie ontdekkingen te doen! Want mooi is smaak!

Oneindig veel plezier met al je creaties toegewenst!

Welk compliment geef jij jezelf over iets wat je gemaakt hebt? Laat het me weten in het reactieveld. Je inspireert mij en ook anderen hiermee.

Rebecca