Allemaal hebben we onze dagelijkse bezigheden. Een baan, fulltime of parttime, zorgen voor kinderen of ouders of een zieke vriendin, vrijwilligers werk, en ga zo maar door. Op een bepaald punt in ons leven kiezen we om iets te doen. Bewust of onbewust, want alles is een keus, ook als hij onbewust wordt gemaakt. Waarom […]

Waarom doe je wat je doet?

Allemaal hebben we onze dagelijkse bezigheden. Een baan, fulltime of parttime, zorgen voor kinderen of ouders of een zieke vriendin, vrijwilligers werk, en ga zo maar door. Op een bepaald punt in ons leven kiezen we om iets te doen. Bewust of onbewust, want alles is een keus, ook als hij onbewust wordt gemaakt. Waarom doe je nu wat je doet? Hoe bewust is en was jouw keuze daarin?

Zoals jullie waarschijnlijk weten beschilder ik leren jassen en tassen met speciale permanente verf, zodat een uniek kledingstuk of accessoire ontstaat waarmee de schoonheid en persoonlijkheid van de draagster wordt onderstreept. Ik maak draagbare kunst. Wat heeft mij nu hier gebracht? Hoe kwam ik op het idee en waarom? Dat leg ik je in dit artikel uit :

Al van jongs af aan was ik creatief bezig. Ik schilderde al veel op de kleuterschool en tekende graag. Ik vond alles met klei en handvaardigheid leuk (behalve haken en borduren; dat was echt niet aan mij besteedt). Als jong volwassene ging ik ook naaien naar mijn moeders voorbeeld. Mijn oma was coupeuse, dus dat was echt een familie dingetje en ik had er veel plezier in. Steeds weer was ik bezig met de vraag hoe ik me kon onderscheiden van de massa en iets speciaals kon maken. Daar had ik in het grote gezin waarin ik opgroeide behoefte aan. Als 3de kind was ik altijd onopvallend geweest. Maar diep van binnen zit toch een behoefte om jezelf te laten zien en je eigen talent te kunnen ontdekken.

Na een hele periode niet geschilderd te hebben, begon ik weer toen mijn kinderen op de lagere school zaten. Schilderen gaf mij energie en voldoening en de ruimte om lekker te kliederen. Op een bepaald moment vond ik het niet leuk meer om dingen te schilderen die toch maar in de kast terecht kwamen. Mijn werk mocht gezien worden en andere mensen blij maken. Dat idee maakte mij enthousiast en ik ging op weg om dit om te zetten in de praktijk. Het maakte een proces in mij los waarin ik door allerlei vragen ging. Zijn mijn schilderijen het waard om bij iemand te hangen? Zijn ze goed genoeg? Wat is kunst en waarom kunnen kunstenaars er meestal niet van leven? Wat is mijn toegevoegde waarde? Wat onderscheidt mij van de rest?

Die laatste vraag was heel belangrijk en bracht mij op het idee om te gaan schilderen op leer. Natuurlijk kwam dat niet uit de lucht vallen. Er waren al wat signalen over schilderen op leer geweest en bij deze vraag kwamen die weer boven. Het past bij mij. Ik ben de persoon die houdt van mooie spullen, originele kleding en kwaliteit. Ik volg van jongs af aan de mode. Niet vanwege een voorgeschreven modebeeld, maar als inspiratie. Ik maak mijn eigen combinaties en verzin altijd graag weer wat nieuws. Ik wordt geregeld gezien als trendsetter, omdat ik vaak iets verzin wat ik wil, wat er nog niet is. Drie jaar later zie je het dan ineens. Al met al een logische stap om op leer te gaan schilderen.

Het schilderen op leer heb ik mezelf eigen gemaakt. Natuurlijk kwam mijn ervaring met olieverf goed van pas. Maar ik moest helemaal opnieuw uitvinden hoe je het beste werkt met deze verf en wat er gebeurd als je het op leer aanbrengt. Verschillende soorten leer hebben bijvoorbeeld invloed op het resultaat. En de kleur en het model van een jas of tas bepalen ook wat voor resultaat er komt en welk ontwerp het beste past. Dat is een uitdaging waar ik van houdt. Ik heb er lol in om het model en de kleur een extra dimensie te geven door mijn beschildering. Mijn stijl is vanuit het schilderen wat ik al deed, verder ontwikkeld voor op jassen en tassen, maar als je mijn schilderijen ziet van toen, herken je mijn handschrift.

Mijn werk raakt vrouwen op diverse manieren. Zo zag een vrouw haar geboortestreek in een schilderij op een enveloppe tas, terwijl bij een ander weer herinneringen aan iets boven komen. Dat vind ik gaaf. Ik wil dat het aanzet om te kijken en geraakt te worden. Mijn visie is dat vrouwen zich weer onderscheidend durven te kleden en dat kunst weer waardering oplevert in Nederland en Europa. In het straatbeeld is zoveel massa te vinden. Eigenlijk ziet bijna iedereen er hetzelfde uit. En dat is jammer, want we leven in een vrij land waar je juist jezelf mag zijn. Wij hoeven niet te voldoen aan allerlei kleding voorschriften en dat mogen we best terugzien in ons straatbeeld. Bovendien houdt ik erg van kwaliteit boven massaproductie. Er wordt veel geld uitgegeven aan massa geproduceerde kleding, waar kinderen en vrouwen in slechte omstandigheden voor een mager loon aan hebben gewerkt. Ik geloof dat we weer terug mogen naar kleding van goede kwaliteit, waar je lang plezier van hebt en die je steeds weer anders en creatief kunt combineren. Mijn werk is hier een uiting van. Ik hoop dat mijn werk meer waardering voor kwaliteit oplevert en dat er tegelijk meer waardering komt voor kunst.

Dit is kunst op het grensvlak van mode en traditionele kunst. Mode en kunst: zij zijn een goede partner samen. Door creatief te zijn, kunnen we van een doodgewoon kledingstuk iets heel bijzonders maken. Dat is waar ik voor sta: iets moois tussen al het gewone.

Nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal: waarom doe jij wat je doet? Wil je dat met mij en mijn lezers delen? Jouw reactie is heel waardevol, want het inspireert mij en anderen. Het kan dat iemand zomaar een goed idee krijgt door jouw reactie. Dus schroom niet en deel je reactie in het veld hieronder.

Wil jij graag meer weten over kleuren en kennismaken met beschilderd leer? Kom dan naar mijn High Tea Inspiration Special. Tijdens deze High Tea krijg je een workshop over kleur en stijl en maak je kennis met het schilderen op leer, maar nu mag je tijdelijk GRATIS je vriendin meenemen op 1 ticket. Dus met z’n tweeën een high tea en workshop! Laat dat niet aan je voorbij gaan! Reserveer hier jouw plek! Er zijn een beperkt aantal plaatsen, dus reserveer je plekje nu hier.

Wil jij graag een high tea met je vriendinnen samen? En heb je minimaal 8 personen? Dan kun je in overleg een geschikte datum voor jullie afspreken. Neem dan contact met mij op.

Rebecca