Ken je dat? Dat je op maandag al snel weer hetzelfde aantrekt, terwijl je best eens wat verfrissend nieuws wil, maar zonder iets nieuws te kopen? Dat je soms iets leuks in de winkel ziet, maar geen idee hebt hoe je dat kunt combineren met wat je al hebt? En je wil niet meteen zoveel […]

Hoe heb je dat nu weer verzonnen?

Ken je dat? Dat je op maandag al snel weer hetzelfde aantrekt, terwijl je best eens wat verfrissend nieuws wil, maar zonder iets nieuws te kopen? Dat je soms iets leuks in de winkel ziet, maar geen idee hebt hoe je dat kunt combineren met wat je al hebt? En je wil niet meteen zoveel geld uitgeven door de hele set die getoond wordt te kopen? Dat je in woonwinkels altijd prachtige combinaties ziet, maar geen idee hebt hoe je dat zelf zou moeten verzinnen? Inspiratie. Waar haal je dat vandaan? Hoe komt het? En hoe zorg je dat je geïnspireerd blijft? Inspiratie is net zo iets als creativiteit. Het komt van dezelfde plek. Je kunt het ontwikkelen, want elke mens is creatief. Elk mens kan nieuwe dingen maken of verzinnen. Als het in elk mens aanwezig is als potentie, maar niet elk mens er mee uit de voeten kan, hoe ga je het dan aanwakkeren?

Voor mij wordt het aangewakkerd door te beginnen met een vraag: wat kan ik hier mee? Wat zou ik hier graag willen? Wat past hier? Wat is nou eens een leuke nieuwe kleur?Die vraag  zet mijn geest, mijn creatieve brein aan. Bij alles wat ik doe lijkt in mijn geest die vraag er steeds te zijn. Mijn zintuigen gaan nu rondkijken, voelen, ruiken en horen. Ze willen antwoord op deze vragen.

Het is vervolgens heel belangrijk dat ik iets ga doen. Als ik een wandeling maak kijk ik naar de kleuren en naar dingen die ik mooi vindt. Het ongewone, datgene wat misschien niemand anders ziet. Stukken hout, zaden en stenen bevatten structuren en kleuren die mij inspireren. Als ik een stad bezoek dan kijk ik om mij heen met een open geest. Wat valt mij op? Wat is er zo mooi aan deze stad en wat vind ik foei lelijk? Waarom vind ik dat? Waarom is dit plekje zo mooi en dat andere plekje niet? Dat zijn vragen die ik mezelf stel en mijn geest zoekt naar de antwoorden. Zo zie ik bijvoorbeeld in Brugge prachtige etalages van diverse opticiens. Ik wordt blij van die creativiteit en denk: “wat een goed idee!”. Het idee wordt opgeslagen bij mij, want er komt vast een moment dat ik dat idee weer gebruik voor iets. Daarom maak ik er ook een foto van. Op deze manier kun je ook geïnspireerd worden door een bezoek aan een museum of door beeldmateriaal te bekijken. Hoe zorg ik nu dat inspiratie omhoog komt als ik het nodig heb? Ik zeg altijd:”inspiratie en creativiteit moet stromen”.

Dat betekent dat je er mee aan de slag moet. Ik wilde bijvoorbeeld een handig smal kastje voor onze tv kamer. Daarvoor ging ik naar de kringloop winkel. Ik vond er een lelijk blauw boekenkastje. Het leek mij handig het te verven. Ik had al eens leuke geschilderde meubels gezien en dat leek me leuk om te doen. Zo ging ik op zoek naar verf die het effect zou creëren wat ik ooit eens ergens gezien had. Aan het eind had ik een leuk kastje voor de tv kamer. Maar ik had ook heel veel verf en was over. Dus ging mijn brein weer vragen stellen. Wat zou er nog meer leuk zijn met die kleur? Ik had een hele mooie kleur groen gekocht die na het hele proces er uitziet als geoxideerd koper. Zo kom ik dus op het volgende idee.

En terwijl ik nog bezig ben met dat vervolg, komt er alweer een nieuw idee bij mij naar boven.

Zo werkt dat dus. Je stelt jezelf vragen waardoor je brein, je geest, actief wordt en de vragen wil beantwoorden. Vervolgens ga je iets doen. Je komt in actie. En doordat je in actie komt, komt er ruimte om weer andere dingen te verzinnen. Als je het idee alleen in je hoofd laat zitten, kan het nooit uitgroeien tot meer creatieve ideeën.

Hoe en waarvan krijg jij inspiratie? Wil je dat met mij en mijn lezers delen onder in het reactie veld?

Rebecca