De kracht van woorden

Geloof jij dat jouw woorden kracht hebben? Dat wat je zegt invloed heeft op alles en iedereen om je heen? Ik denk even terug aan mijn eigen kindertijd. Hoe vaak hoor ik nog het stemmetje van iemand in je gedachten bij bepaalde situaties? Vaak onbewust dat het van iemand uit het verleden komt. Maar we kennen toch allemaal die gedachten dat we iets niet kunnen, of dat het toch niet belangrijk is, of niet goed genoeg? In mijn ervaring, in mijn eigen leven, maar ook wat ik gezien heb bij anderen met wie ik door situaties heen sprak, is het bijna altijd de stem van een autoriteitspersoon uit ons jonge leven. De woorden van die persoon hebben zo’n enorme kracht, dat je er nu nog onder gebukt gaat of, en dat kan natuurlijk net zo goed, juist enorme kracht uit put.  Zo enorm veel kracht gaat er uit van woorden.

We zien dit ook in numeri 22 en 23. Ik lees het zelf in het Engels. Dus de namen zijn een beetje anders. Maar de koning van Moab en Midian laat Balaam komen om het volk Israel te vervloeken, zodat hij ze kan uitschakelen. God zelf zorgt er op miraculeuze wijze voor dat dit niet lukt en dat Balaam juist woorden van zegen uitspreekt over Israel. Iedere keer zoekt hij God en spreekt hij wat God hem zegt. De derde keer krijgt hij echt een openbaring v an God over Israel en spreekt hij bijzondere woorden uit.

Woorden spreek je niet alleen met je mond. Je kunt woorden ook schrijven of schilderen. Zelfs verbeelden. Een beeld spreekt als duizend woorden zegt het spreekwoord. Omdat in een beeld vaak een heel verhaal zit. En wanneer je alles goed tot je door laat dringen lees je dat verhaal. Het is vaak een persoonlijk verhaal, omdat beelden de kunst verstaan om zich aan te passen aan jouw persoonlijke situatie en herinneringen.  Een profetisch schilderij is gemaakt samen met God, door de Heilige Geest. Het schilderij is daardoor geladen met woorden van God. De bijbel spreekt in het nieuwe testament over profetie die bemoedigend, opbouwend en vertroostend is. En dat komt tevoorschijn uit een schilderij dat gemaakt is samen met Heilige Geest! Het heeft de potentie om een ruimte te vervullen met hoop en vrede. En het heeft de potentie in zich om persoonlijk te spreken tot een ontvanger, een kijker. Hoe mooi is dat?

Het is mijn diepe wens dat mijn schilderijen zó mogen spreken tot de kijkers. En dat de sfeer in ruimtes veranderd door de aanwezigheid van een schilderij dat ik maakte. Dat lijkt me het mooiste wat er is. In mijn verbeelding zie ik hoe mensen genezen of veranderen door te kijken en te luisteren naar een beeld zonder woorden die gesproken zijn. Hoe waardevol is kunst dan?

Verlang jij ook naar kunst die spreekt? Die bemoedigend en opbouwend is? Of vertroostend? Er zijn al veel getuigenissen die laten weten dat het kan en gebeurt. Ook door mijn werk heen.

Kunst gemaakt op deze manier is anders dan de kunst zoals we die tot nu toe gekend hebben. Het was er natuurlijk al wel: kijk maar naar veel kunst in de oude kerken. Vaak prachtige verbeeldingen van Bijbelse passages die zeker tot de verbeelding spreken. Maar samenwerken met Gods Geest is óók iets heel nieuws. Ik wilde nooit zomaar kunst in mijn huis hangen als ik niet wist wie de creator van het werk was en met welke gedachten het was gemaakt. Dat blijft natuurlijk belangrijk. Maar ik geloof in een nieuwe stroming van kunst die positief, opbouwend en bemoedigend zal zijn en geschilderd is vanuit het licht. Daar kun jij onderdeel van zijn!

Wat is jouw ervaring met kunst? Heb je ervaren dat een kunstwerk krachtig spreekt in jouw leven en situatie? Deel het in het commentaarveld!

Ben je geinspireerd door dit bericht? Deel het dan op facebook of instagram of via mail.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *