Authenticiteit: wat maakt jou jezelf? En waarom is het zo belangrijk?

We leven in een vrije maatschappij, maar toch blijkt het in de praktijk moeilijk te zijn om authentiek te zijn. We willen bij een groep horen, niet opvallen , ons gelijk gedragen en zo passen in de groep. Ook als volwassenen hebben we daarmee te maken. En wij hebben nog grotere problemen op het gebied van authenticiteit. Al denken we van niet. We denken dat we allerlei dingen achter ons hebben gelaten. Als tiener zaten we daarin, maar nu niet meer. Maar ondertussen zijn er allerlei percepties uit het verleden die ons nog steeds parten spelen. Je hoort nog steeds je moeder zeggen:”dat kun jij toch niet”. Of de leraar:”die schaar is niet bot, jij kan niet knippen”. Ook de non-verbale communicatie heeft veel invloed op hoe we ons gedragen. De afkeurende blik van je moeder, het wegkijken van je vader, de manier waarop vriendinnen blikken uitwisselen. Achtergrond gezegdes als:” Wees maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. “We zijn allemaal gelijk”. Het heeft invloed op ons en beperkt ons in onze authenticiteit. En dan heb ik het nog maar niet over

de culturele percepties die ons parten spelen.

Authentiek zijn is helemaal jij zijn. En waarom is het nu zo nodig om authentiek te zijn? Diep van binnen verlangen we er allemaal naar om onszelf te zijn. Heel logisch. Want het is wie jij bent, als je jezelf mag zijn, en zo voel jij je op je gemak. Je bent ontspannen. Bovendien als ieder mens authentiek zou zijn in het leven, dan zouden we allemaal weten wat we graag doen en onze talenten inzetten elke dag. En dat heeft weer als resultaat dat er een grote diversiteit aan diensten zal ontstaan en dat we allemaal elkaar aanvullen. Een rijkere samenleving dus. Een samenleving waarin jij jezelf mag zijn en we elkaar accepteren en respecteren. Stel je voor hoe kleurrijk onze samenleving dan zou zijn!

Hoe kun je er nu voor zorgen dat jij meer je authentieke zelf kunt laten zien?

Begin met een aantal nieuwsgierige vragen aan jezelf te stellen:

Waarom denk ik dit?

Helpt deze gedachte mij om te groeien of sluit het juist deuren?

Waar wordt ik blij van? Welke dingen, die ik doe, maken me diep van binnen heel gelukkig?

Klopt deze uitspraak? En waarom klopt hij wel of niet? Waar heb ik deze uitspraak gehoord? Dient hij me om te groeien of maakt hij me kleiner?

Het is belangrijk om deze vragen in nieuwsgierigheid te stellen aan jezelf , zonder dat je jezelf veroordeeld. Je kijkt er als het ware vriendelijk naar zodat je niet in je zelfverdedigingspatronen schiet. Maar juist de ruimte creëert om er open en onbevangen naar te kijken. Het zal je nieuwe ontdekkingen geven en de mogelijkheid om meer jouw authentieke zelf te worden.

Waarom ik die authenticiteit nu zo belangrijk vind?                                                                                                                                                 Allereerst omdat ik zelf met allerlei beperkingen van mijn authenticiteit heb geworsteld. En het blijft iets waarin ik wil blijven groeien, want ik merk dat het me juist meer mogelijkheden geeft in het leven. Ik maak het zo vaak mee dat er iets gezegd wordt, waar men heilig van overtuigd is dat het waar is. Soms door een BN-er, soms door een geschiedkundig persoon en soms door dichtbij staande mensen in ons leven. En ik zie hoe het jou beperkt. Het maakt ook dat we ons gaan kleden als een grijze muis om maar niet te veel op te vallen. En dat is zo jammer. Want hoe mooi zou het zijn, als de wereld jou zou zien? Echt, de wereld zou een stuk mooier zijn.

Wil jij ook afrekenen met allerlei percepties die je tegenhouden om te zijn wie je bent, en die jou beperken in jouw innerlijke kracht? Wil jij ook graag authentiek kunnen zijn en daar een rust in voelen die in elke situatie een baken voor je is? Ik ben heel benieuwd wat de reden voor jou is om  authentiek te willen zijn. Wil je dat delen in het reactieveld onder deze blog? Ik waardeer het enorm als je een reactie plaatst. Het inspireert mij en de andere lezers enorm. En het laat ons allemaal groeien. Zo kun jij bijdragen aan mijn groei en die van anderen!

Wil jij nog meer inspiratie ontvangen en jezelf zien groeien in jouw uiterlijke authenticiteit? Kom dan ook eens naar mijn High Tea Inspiration Special.

Enkele reacties van deelnemers deel ik graag met je: Lies:“Een heel gezellige middag, veel geleerd. De high Tea is erg goed verzorgd. Een goede uitleg over alle mooie kleuren”.                                                                                                                                                                                                     Jos:“In een gezellige sfeer krijg je een goede voordracht en goede informatie. Mooie materialen en jassen en tassen”.                                                                                                                                                                                                                               Paulien: “Het was een gezellige middag. Rebecca heeft veel informatie gedeeld over kleuren en wat het met je kan doen. High Tea was heerlijk. Alles zeer verzorgd en overal werd aandacht aan besteedt. We hebben kennis kunnen maken met het schilderen op leer. Dat was zeer rustgevend om hiermee te werken met een muziekje op de achtergrond”.

Het is een bijzondere ervaring die je nergens zomaar kunt hebben, in een bijzondere ambiance. Bovendien mag je GRATIS een vriendin meenemen op 1 high tea ticket.( zolang de actie loopt) Dat is ook uniek! Mis het niet en meldt je snel aan. Er is beperkt plaats. Klik hier voor meer info: High Tea Inspiration Special Informatie

Rebecca

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *